دیگه درد نمیکشید؟

به زودی نوعی ابزار پزشکی جدید می تواند با انتشار علایم تسکین درد طبیعی خود بدن، مغز افراد مبتلا به دردهایion-transistor مزمن را راحت می کند

این «پمپ یونی» بسیار ریز که از اجزای الکترونیکیِ ارگانیک ساخته شده، در دانشگاه Linköping سوئد طراحی شده است و می توان آن را در بدن بیماران ایمپلنت کرد. کار این دستگاه این است که علائم درد ایجاد شده در نخاع را قبل از رسیدن به مغز قطع می کند.

همانطور که دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب با دریافت پالس های الکتریکی، ضربان های غیر عادی را تصحیح می کند، پمپ یونی نیز با ارسال پیام های عصبی از رسیدن علایم درد به مغز جلوگیری می کند. تنها تفاوت آنها این است که پمپ یونی به منظور ارسال علایم الکتریکی خالص، به جای الکترود از موادی استفاده می کند که از لحاظ زیست شناختی سازگار با بدن انسان هستند. این دستگاه (مانند نوعی ترانزیستور شیمیایی) علایم شیمیایی ارسال می کند که سازگاری بهتری با سیستم های داخلی بدن ما دارند.

نحوه عملکرد کلی پمپ یونی این است که آرام بخش های بدن را تحریک می کند تا در مسیر حرکتِ علایم درد از نخاع به مغز، مزاحمت ایجاد کنند

محققان این پمپ را بر روی موش های هوشیار و آزاد امتحان کرده اند. این دستگاه به گونه ای طراحی شده است که پیام های عصبی آرام بخش موسوم به اسید آمینو بوتیریک-گاما (GABA) را به چهار ناحیه مجزا که محل اتصال عصب های آسیب دیده با نخاع هستند، ارسال می کند. محققان پس از انجام این آزمایش دریافتند که این دستگاه با موفقیت و بدون هیچ گونه عوارض جانبی، از رسیدن علایم درد به مغز جلوگیری می کند.

دانیل سیمون، استادیار دانشگاه Linköping می گوید: «یکی از ویژگی های منحصر به فرد این پمپ این است که با استفاده از اجزای الکترونیکِ ارگانیک، علایjonpumpم شیمیایی طبیعی بدن را تولید می کند. مواد ارگانیک به راحتی توسط بدن پذیرفته می شوند و این مواد دقیقاً همانند سایر فعالیت های بیولوژیکی به واسطه یون های شارژ شده ارتباط ایجاد می کنند».

به گفته این محققان، پمپ یونی در پنج تا ده سال آینده در کلینیک ها مورد استفاده قرار می گیرد و حتی می توان از آن برای افزودن مواد به سایر قسمت های بدن، مانند مغز، برای درمان بیماری هایی مانند پارکینسون یا صرع استفاده کرد.

این تحقیق به طور مفصل در ژورنال Science Advances منتشر شده است.

 

علی ابوالحسنیمشاهده نوشته ها

Avatar for علی ابوالحسنی

علاقه شدید به الکترونیک هر روز به دنبال یه چیز جدید در دنیای الکترونیک

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *